Inhandlat

Så värst mycket julsprit brukar det inte bli i mitt hem. Inga snapsar till sillen eller så. På julafton dricks det mest julmust.
Men förra året fick jag för mig att det skulle vara gott med ett glas portvin, till den Stiltonost jag fick i julklapp från jobbet. Och det var det. Så skapas traditioner. Här har alltså inhandlats både Stilton, portvin och pepparkakor att ha under osten. Varför ett portugisiskt portvin heter Grådask kan man ju fundera över - men det passar onekligen bra i stockholmskt vinterväder. På Vin och sprit vet man, så om någon mer än jag undrar så har ni nu svaret här nedan. Gott är det tycker jag! (bakom gömmer sig en glöggflaska - det är också gott på julafton, men lite för sött för min smak egentligen...)



Grådask har funnits sedan mitten av 1800-talet, då det var ett av de bästa portvinerna i vinhandlare J. D. Grönstedts sortiment. På den tiden såldes det under namnet Very Old Superior Red Portwine, men blev snart döpt till Grådask i folkmun. När namnet Grådask registrerades 1906 hade det redan varit i bruk i 50 år. Historierna om hur namnet kom till är flera.

Grådaskig etikett?
Det sägs till exempel att en av Grönstedts anställda myntade namnet eftersom han tyckte att etiketten var så trist. Det berättas också att det krångliga namnet Very Old Superior Red Portwine gjorde att folk hellre bad att få köpa vinet med den grådaskiga etiketten. Ytterligare en historia berättar att grådask var en benämning på de vanligt förekommande portvinsförfalskningarna under 1800-talet. Om detta stämmer måste Grönstedt haft ett speciellt sinne för humor eftersom han gav namnet åt sitt finaste portvin.

Ursprungligen importerades portvin i så kallade portvinspipor, stora långsmala träfat på cirka 520 liter. Från piporna flyttades vinet till firmans egna fat varifrån det sedan tappades på butelj efter behov. Grådask tappades i Sverige fram till 1996, men tappas i dag i portvinets hemstad, Vila Nova de Gaia, i Portugal.

Grådask - en tawny port som passar perfekt till grönmögelost, desserter med apelsin, mandel eller nötter samt till både ren choklad och chokladdesserter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0