Rosorna från Runmarö

Om du följt min blogg så kanske du kommer ihåg att jag var på Runmarö i början av juli, hos Anders som har 500 olika rosor och Bed and breakfast? Jag fick ju med mig några kvistar hem som för att se om jag kunde få dem att rota sig. Trodde nog inte att det skulle bli något av det, men gjorde efter bästa förmåga några sticklingar och stack ner i krukor.
Och titta! Jag har gjort rosor! Det är bara det att jag inte vet vilken sort det är, jag fick med mig två olika. Jag tror att det kan vara Awakening men säker kan jag inte vara förrän plantan eventuellt blommar nästa sommar.
Nu ska jag plantera ut de små rosorna och hålla tummarna för att de klarar sig i vinter också!


Skördefesten

I dag var det dags för Peppar och Pumpa, kolonisternas skördefest i Tantolunden. Ett roligt initiativ, nästa år hoppas jag det blir fler deltagare. Får väl försöka hitta på något själv att delta med kanske. Den fina pumpan som jag visade på bild häromdagen var inte med, tydligen är den tänkt till ett annat ändamål. Synd, den hade vunnit!
Kenneth från Södra Årstalunden visade fuchsior, en hel del sålde grönsaker, en kolonibekant från Eriksdalslunden visade sina små kolonistugor i miniatyr som hon bygger - jättefina! Ibland fick man provsmaka, en bit tunt knäckebröd med gorgonzola och kvittenmarmelad var busgott!
Det gick att gjuta plattor i betong eller köpa ett fågelbad/blad. Några visade betongkrukor med bladen som relief, det var riktigt fint. Bild bifogas nedan. Vackra blombuketter tävlade liksom godaste kolonikakan! Odling i skottkärra verkade kul och praktiskt! Lätt att flytta när man behöver klippa gräset! 
Några vänner stötte jag också på, bland annat Slottsträdgårdsmästaren minsann!
Sedan surströmming hos  kolonigrannar, tack E och R!  En märklig kväll - nere på badet var det "Popaganda"festival, så ibland hade vi svårt att höra vad vi pratade om. Mängder av ungdomar irrade runt på gångarna i området och jag gissar att vi har en del burkar och annat skräp att plocka från våra lotter i morgon. Men det var trevligt ändå, fint och stjärnklart - fast det blir ju mörkt och kallt framåt kvällen nu.


I går kväll

var jag på bio och såg Mamma Mia. Erkänner att jag var lite skeptisk men alla som sett den säger att den är så bra.
Och det var den. En helt underbar film, jag är fortfarande glad. Många skratt, många bra skådisar.
Den medelålders kvinnans revansch helt enkelt!
Bara att se tidigare James Bond (Pierce Brosnan) sjunga S.O.S. var värt biljetten...


Där små citroner gula...

Växa på Södermalm i Stockholm! Även denna lite smygfotad och insnärjd i grönska. Men visst är det en citron - härligt!
Jag måste gå tillbaka och titta efter om den stod i en kruka...


(Peppar och) Pumpa

Höstens stora odlarfest och utställning Peppar och Pumpa äger rum på lördag i Tantolunden i Stockholm kl 11-18, mer info om du klickar här.
Jag kan redan nu som första blogg i Sverige visa en av de tävlande som jag följt under mina morgonpromenader! Det här är en bamse, även om inte tändsticksasken är på plats för att visa det. Nu gäller tävlingen inte bara storlek (tack för det) utan även kvalitet och skönhet, och håll med om att det här är en snygging! Dessvärre har jag ju fått jobba som alla andra paparazzis och bilden är därför tagen på håll i grönskans dunkel (blixten har gått på). Det ska bli väldigt spännande när matchen avgörs på lördag! (och jag hoppas verkligen att nedanstående pumpa deltar och inte gömmer sig kvar av någon sorts blygsamhet)
Vi ses väl?


Amorosa igen

I ett av mina första inlägg på bloggen (den 11 maj) skrev jag om mitt lilla äppelträd Amorosa och visade en bild på blommorna.
Jag var lite orolig då, det var kallt och inte ett enda bi syntes till. Jag trodde inte att det skulle bli några äpplen.
Men det blir massor och ändå har jag gallrat bort säkert 50-60 äppelkart!
Jag vet inte riktigt hur det gick till - det där med blommor och bin kanske bara är en myt??
De ser goda ut, jag var tvungen att proväta ett fast jag vet att de inte blir klara förrän i september/oktober.
Och det var förstås inte moget, fast ganska gott ändå. Jag måste försöka vänta, man får magknip av omogna äpplen tycker jag mig minnas från äppelpallar-räder från förr.


Lön utan möda

Titta vad jag fått! Av björnbärsrankan som tagit sig in alldeles själv och som jag bara virat runt flädern för att någorlunda hålla den på plats. Jättegoda! Jag gillar björnbär.
Annars har det verkligen varit möda! Det straffar sig att åka bort och göra annat på helgerna. Och det har regnat, så efter jobbet har det inte heller blivit så mycket trädgård på ett tag. Gräset har växt sig högt och frodigt så min lilla gräsklippare orkade nästan inte med. Inte jag heller - förnyade mitt träningskort häromdagen, fast det hade jag ju kunnat vänta med, den här eftermiddagen har varit tuffare än de flesta träningspass! Känner i både armar och ben att jag jobbat ordentligt.
Nåja, jag får vila lite nu och mumsa björnbär!


Tänk om...

Tänk om det här var hemma hos mig! Med vackra dörrar mot en innergård med citronträd.
Vilken trädgård det skulle kunna bli! Ett skyddat läge och putsade ockrafärgade väggar som bakgrund.
Drömma går ju. Det är inte hemma hos mig. Suck.

Berglins igen...


En dag försent

Jag vet, man ska inte misströsta. Det kan bli fina dagar länge än. Igår hade Måns och Magnus namnsdag så det passar ju ganska bra med en bild på rudbeckian "Magnus" som jag träffade häromdagen. Jag kanske borde ha såna i kollitotten själv? För jag tycker att den är jättefin.


Den sista

Det känns som höst. Fast det är flera veckor kvar av det som kan vara sommar. Jag är inte så förtjust i augusti.
Det börjar bli mörkt på kvällarna igen och trädgårdsarbetet består mest av att ta bort det som blommat över.
En ensam blomma hittade jag.


Tallinn

Jag har besökt Tallinn under helgen. En gammal hansastad vid Finska viken, nära men ändå långt borta...
Med en medeltida innerstad som med sin mur och sina torn påminner lite om Visby. Men är betydligt mer sliten än så länge.
Rådhuset med ett torn ocn drakar som gjorde att det påminde om ett slott ur någon saga.
Kullerstensgator och en backe upp till Domberget där framför allt en vacker rysk-ortodox kyrka gjorde mödan värd.
Utsikten därifrån visade en stad med minnen från medeltid och ockupationstid, och hur en ny modernare stad växer fram.
En liten ballong

Fick syn på den här blomman på min gård och tyckte den såg rolig ut. Men jag fick leta lite i perennböcker för att bli säker på vad det var för något. Trodde det var någon sorts blåklocka/Campanula men det var det inte. Men lite kusin är den nog, tillhör släktet klockväxter men heter Praktklocka/Platycodon grandiflorus. Fast det kanske ni visste redan?
Nu åker jag till Tallinn - trevlig helg på er, för det tänker jag ha!
Ps. Fick en till liten födelsedagspresent i dag - hundratals små vallmofrön, som ska bli rosa blommor. De tänker jag sprätta omkring när jag kommer hem...


Non, je ne regrette rien

Kulturfestival pågår i Stockholm, mycket mysigare än den gamla vattenfestivalen!
Kvällens program (alldeles gratis!) innehöll en tribut till Lars Forssell med Monica Dominique, Monica Nielsen, Jan Malmsjö med flera.
Samt en hyllning till Edith Piaf, framförd av sångerskan Jil Aigrot som sjöng i filmen om Piaf, La vie en rose.
Oj vad bra hon var! Stackarn hade ramlat och brutit armen i går, men kom och gjorde en underbar konsert till publikens jubel.
Jag är alldeles uppfylld av musik! Ibland är det alldeles särskilt härligt att bo i Stockholm!


Födelsedagsrosor

Jag har just fyllt år, närmare bestämt i går, och lagt ytterligare ett år till handlingarna...
Det är lite märkligt det där med ålder. I vårt åldersfixerade samhälle så ska man ju helst ha evig ungdom - men det är ju lika omöjligt som evigt liv. Och att inte vilja bli äldre är ju detsamma som att tycka att alternativet dö ung vore bättre.
Att åldras är med andra ord alldeles naturligt och något som händer oss alla. Själv känner jag mig ofta som en sån där rysk babusjkadocka. Ni vet, när man öppnar finns det en mindre inuti och i den finns en ännu mindre - man är alla åldrar på en gång!
 Hur som helst så är födelsedagar trevligt! Med presenter och tårta och sånt! Jag fick bland annat en bukett rosa rosor och det är nog bland det vackraste jag vet...
(och så fick jag den där Berglinboken jag skrev om häromdagen, så nu ska jag skratta och förlänga mitt liv!)


Morgonmöte

Titta vem jag träffade på min promenad i morse! När jag var liten såg jag ofta ekorrar (fast då bodde jag på landet) nu är det mer sällan. Och jag tror att jag aldrig träffat någon i koloniområdet förut. Jag vet att de kanske inte är så roliga, äter fågelägg och annat, men jag tycker om dem ändå. Pigga och snabba! Och så den där långa ludna svansen...


Gult och fint

Jag som inte vill ha gula blommor i min trädgård för att jag bestämt mig för en annan färgskala och tycker att det gula inte passar in. Jag går och beundrar de flammande höstfärgerna hos mina grannar.
Så här ser det ut hos en av dem. Och det är ganska härligt! Jag tror att det är Helenium/Solbrud men jag kan ha fel...


Blommande gård

Jag har ju tidigare visat sommarblomsplanteringen på min gård - om den kan man tycka olika. Men den återkommande blomningen består av Hortensia och den tycker jag mycket om. På den ena sidan rosa och längs den andra väggen blå.
De blommar länge och sedan är blomställningarna jättevackra långt in på hösten.

080808

Stockholm firade med musik, vattenkrig, dans och allt vad det var. Det kändes som om alla var ute - hela stan sjöd av människor. Jag såg fyrverkeriet som höll på i 8 minuter och 8 sekunder. Första parkett vid Stadsgården (stannar ju helst på Södermalm :O). 
Det var fantastiskt vackert men inte så lätt att fotografera med min kamera i alla fall. Så ni får tro mig på mitt ord - det var häftigt!I stenstaden

Plötsligt på morgonpromenaden får jag se en liten stensättning i trottoaren. Den har jag inte sett förut men den är nog inte ny. Bland alla de vanliga plattorna ett litet urtag med gatsten, en fin cirkel.
Och i den - gräs?


Reklam
Jag ska be att få göra lite reklam... Fick nämligen se att den här boken kommit ut. Mina favoriter Berglins har kommit med en samlingsvolym om relationer. Jag skrattar bara jag läser titeln. Och för upp den på önskelistan!


En fallen jätte

En enorm gammal döende lönn har funnits på grannlotten. Jag har varit orolig att grenar ska falla ner och skada någon.
Nu har hela lönnen fallit i nattens storm! Som en gammal mammut ligger den vräkt ut över staketet och gångstigen.
Vad det ska ha dånat i natten! Staketet har gått av som tändstickor förstås, men i övrigt inget skadat. Hänsynsfullt har det gamla trädet valt sin viloplats! Ett hål finns kvar i marken och rötterna måste finnas kvar i jorden, det ser ut som om det blivit lyft rätt upp och sedan fallit.
Jag blev tvungen att gå ner i regnet och titta (och ta bilder förstås)
Bilderna är tagna uppifrån och nerifrån på stigen.
Stöldbegärligt?

Intill min kollitott finns en bit park som staden har planterat, mest med gräs men också rabatter med funkia och rhododendron.
Det är tydligen stöldbegärligt - nån har försökt. Jag blir inte så förvånad, det stjäls ju på våra lotter - tjuvar gräver upp plantor och potatis, plockar av frukt och bär. De går ju till och med in på kyrkogårdar och stjäl blommorna på gravarna. Vilket är tämligen bedrövligt tycker jag.
Staden är dock listig kan man se på bilden, rhododendronplantorna är kedjade i varandra så gräver man upp en måste man gräva upp alla eller ha med sig bultsaxen. Den här tjuven hade tydligen inte den med sig den här gången.


Bonsai

På Östasiatiska museet hade man också några krukor med bonsai som stod i en del av trädgården. Det är en månghundraårig konstart ursprungligen från Kina.
De är lite fascinerande tycker jag, funderade på att prova för många år sen. En hel del pyssel är det ju att få plantor som ska bli stora att stanna och bli små miniatyrer istället. Mycket klippning behövs förstås av både rötter och växt, sen ska man ju också forma plantan med hjälp av metalltråd så att den blir som man tänkt sig. De står i små krukor, blir några dm höga och kan bli mycket gamla. I Sverige är det lämpligast att prova med krukväxter som klarar att stå inomhus hela året annars blir det svårt att få dem att överleva. Myrten är ett förslag till bonsai. Jag som inte får myrten att överleva över huvud taget ska antagligen prova med något annat - om jag ska prova...
Om du vill veta mer så finns det ett Bonsaisällskap  i Sverige med en informativ hemsida.Beijing

Besökte Östasiatiska museet i dag tillsammans med E. Vi hann se den tillfälliga trädgården innan det började regna.
Sen såg vi en fin fotoutställning om Beijing på 1920-talet och åt dumplings i cafeet. Det var som ett litet återbesök.
När jag såg den lilla paviljongen i trädgården så fick jag en "flashback" från Beihaiparken i Beijing som jag besökte 2006.
I den mycket större paviljongen satt en man och spelade på ett  stränginstrument (en Erhu, kallad kinesisk violin) och en kvinna och en man turades om att sjunga till. Det inslaget saknades här tyvärr :O)
 Antagligen var det lite sent att besöka trädgården, det fanns inget som blommade och det såg överhuvud taget väldigt spartanskt ut. En vacker bambu förstås men annars kändes det tomt. Nu är inte det kinesiska trädgårdsidealet så fyllt av färg eller växter om jag förstått det rätt. Så det kanske mest var jag som kände så.
En bild från dagens besök och nedanför en bild från Beihai och det jag försöker beskriva. Taket på den paviljongen syns inte men var likadant som på den lilla paviljongen på Skeppsholmen.
Å, vad jag vill åka tillbaka! (till Kina alltså)


Planteringar i parken

Morgonpromenaden gick förbi Nytorget och där fanns två långa rabatter med sommarblommor helt i min smak!
Vit och rosa Rosenskära, vita Flitiga Lisor, lila Verbena både hög och låg och den där tråkiga balkongblomman Petunia är ju jättefin som dubbel! Det verkar dyka upp Dahlior också så småningom, jag får nog gå förbi om ett tag igen. Riktigt fint!

RSS 2.0