En höjdare

Firade en födelsedag i kväll - inte min egen utan en vän som fyllt jämnt. Middag på "Och himlen därtill" högst upp i gamla skatteskrapan - våning 27. Gott och dyrt - och vilken utsikt! Kan bara konstatera att min hemstad är vacker även uppifrån! Med mycket mera grönska än man kanske tror när man är därnere på gatorna. Kyrkan i mitten är Sofia - det här är vyn mot Saltsjön, det man kallar Stockholms inlopp men kanske inte riktigt som vi är vana att se det.Lite inspiration

Ibland får man syn på något som nån annan gjort och som man genast vill göra likadant...
Den här fina spaljén såg jag vid en morgonpromenad längs Årstaviken. Den står i en odlingslott och fyller fler funktioner på en gång tycker jag. Dels som sagt en spaljé för rosen, dels ett insynsskydd - innanför finns en liten uteplats med stolar och bord, men också ett litet konstverk i sig. Det lilla fönstret som ger en illusion av vägg, den vita färgen som lyser särskilt vackert i skymningen. Visst är den läcker!

Sommardoft

I min vita rabatt lyser just nu flox, rosorna har ju i stort sett blommat över.
När jag bodde på Värmdö tuggade rådjuren alltid av floxen, den är tydligen extra god.
I stan är det ju sällan rådjur på besök men för något år sen var det i alla fall det. Jag såg det på floxen...
Men den blommade fint sen, blev ju buskigare efter "toppningen".
Jag tycker att den är jättefin, påminner mig om min barndom och doftar härlig sommarbukett!

Trångt

Det här är en blomma som jag sen några år alltid måste ha. Doftande vacker Heliotrop, bladen är också särskilt fina tycker jag.
I år försökte jag driva upp frön, plantorna är säkert 2 cm höga...
Så jag fick köpa en istället och den fick stå tillsammans med mina lavendelsticklingar, i baljan där jag i våras hade penséer.
Men det var tydligen lite för tidigt att helt räkna ut penséerna, en har trängt sig upp och det blev riktigt snyggt tycker jag!Redan..?

Det oroar mig lite att höstanemonen blommar för fullt. Inte är det väl höst redan?
Hon skojar antagligen... fast jag skrattar inte...Lögardag

Lördag lär betyda lögardag, det vill säga dagen då man badar och gör sig ren. Nuförtiden duschar och badar vi nog betydligt oftare än så.
Fru/Fröken Koltrast ser dock sin chans att fräscha upp sig, vattnet är friskt och svalt. Lite tveksam först, men kvällen är varm - hon har en härlig stund!

Busspride

Så här ser bussarna i stan ut i dag! Med flagga - Pridefestivalen startar ju i Tantolunden nu. En ung man stannade mig på min morgonpromenad och frågade hur han skulle gå för att komma dit. Och för mig är ju Tantolunden vanligtvis koloniområdet, så jag visade honom vägen längs vattnet. Sen kom jag på vart han skulle och då var det kanske inte den närmsta vägen. Men jag hoppas att han uppskattade den vackra promenaden i alla fall.
Vad det gäller flaggorna så vet  jag att det handlar om sponsring, SL (Storstockholms lokaltrafik) går in med bidrag till festivalen också. En ledamot i SL:s styrelse Jan Stefansson (kristdemokrat) tycker att beslutet är "ytterst olyckligt" läser jag i DN. Han hänvisar till någon styrelseformalitet.
Men jag undrar jag vad han tycker är mest "olyckligt". Bussen såg glad och lite stolt ut tyckte jag!

Trottoarodling

Läste i en lokaltidning om en man som odlar på trottoaren. Han tar bort några plattor, gräver bort sättgrus och annat, bygger en kant, fyller på med jord. Och sen odlar han!
Jag måste förstås gå och titta, jag tror att jag räknade till 14 små odlingslådor. Jättefint!
Vilken härlig form av lite "civil olydnad"! Fast det är visst ok, det stör ingen utan sprider bara glädje!
En bild på lådan ifall du vill göra likadant och en bild på resultatet - fast det ska förstås helst upplevas!
Nätblommor

Jag tycker att det är roligt med nätauktion - är inne en del på Tradera och har både köpt och sålt med gott resultat,mest kläder och böcker.
Nu har jag provat att köpa plantor och det verkar fungera det också. Har förstås skickat efter växter från plantskolor förut, men det här är ju privatpersoner som säljer både plantor och frön.
Ett litet paket i brevlådan, väl inslaget med papper, plast och skyddande omslag, billigare än plantskolan och dessutom fick jag nu min Violruta "Hewitts double" som alltid är slutsåld. Jag tog en bild på den när den hamnat i rabatten och den ser pigg ut tycker jag. Bilden längst ner är som den ska bli förhoppningsvis... trivs i sol/halvskugga, blommar juli-augusti och kan bli en och en halv meter hög!På plats


Namnsdag

I dag har jag faktiskt namnsdag, det är ju fruntimmersvecka, och då blev det ett litet kalas i kollitotten. Tänkte dela med mig av receptet till vinbärskakan på den ena bilden. Det andra är en kladdkaka så det kan ni nog redan.
Vinbärskakan är busenkel och väldigt god och just nu är ju vinbären mogna!

2 dl socker 
2 ägg 
2 dl mjöl
Rör ihop till en smet och bred ut i en smord och bröad form.
Strö över drygt 2 dl vinbär (eller björnbär, hallon, smultron - ta vad du har!)
strö över 2 matskedar pärlsocker och hyvla över generöst med smör.
Grädda i 200 grader ca 25 minuter.
Servera helst ljummen med lättvispad grädde.

 

Och så kladdisen, med pudersocker och i dag valnötter - inte så dum den heller...  med grädde förstås.Luktärt

En rolig lite randig luktärt! U som dragit upp den från frö kommer inte ihåg vad den heter, men den är fin ändå.
Jag köpte en påse på trädgårdsmässan, de hette "Blues Brothers" och det kunde jag inte motstå.
Ber att få återkomma när de blommar!
(Jag vet att det regnar i dag, men det bryr jag mig inte om... semestern är slut...)


Dagens rätt

Så färska så de nästan skuttar ner i kastrullen! Kompisen U har odlingslott så det är där de växer. Mitt eget blivande trädgårdsland ligger fortfarande under presenning för att kväva ogräs...
Gott blev det efter tvätt och kokning, med lite smör, citron och en bit ugnsstekt lax! Och nej, jag åt inte upp rosenskäran men det var nära.

 

Fint besök

I dag har jag haft besök i Kollitotten av min bloggvän Slottsträdgårdsmästaren. Det var jätteroligt att få träffas IRL som det heter nuförtiden. Jag tycker ju mycket om hans blogg med en blandning av trädgård, musik, fotboll och en del annat som livet innehåller. Det visade sig att han var en lika trevlig person också!
Nu ska jag inte visa någon bild på honom (för det tog jag ingen kom jag snopet på efteråt) vill ni ha bildbevis får ni besöka hans blogg, utan jag tänkte visa en annan besökare.
En underbar liten vallmo som slagit sig ner mitt ibland sommarljusen. Jag har ju strött vallmofrön omkring mig under flera år och tycker att de aldrig kommer upp. Men nu kom hon! Jag hoppas att hon fröar av sig ordentligt!Ljuvlig Lavendel

Måste få malla mig lite med min "lavendelhäck". Jag har sett vackrare (kanske :O)  men den här har jag gjort alldeles själv!
En planta som har blivit många flera, alla syns inte på bilden...
Jag tycker att den är ljuvlig! Bakom växer klängrosor, just nu blommar New Dawn fortfarande och hon är mycket fin i färg till just lavendel. På Rosendal i går såg jag jättefina lavendelkransar, men jag vet inte om jag nänns klippa av så mycket. Det får kanske vänta något år tills jag har ännu fler - ca 15 nya små lavendelplantor väntar på att också få komma ut i trädgården.Regnigt Rosendal

Det är roligt med trädgårdsutflykter och jag har ju hur många ställen som helst att besöka på hemmaplan.
I dag blev det en klassiker tillsammans med vännen I.
Först lunch hos Flickorna Helin och Voltaire, så fort vi ätit klart öppnades himlen så vi blev sittandes en god stund under parasollet som fungerade bra som paraply :O)
Sedan vidare till Rosendal - en promenad i härligt solsken.
Efter att ha nosat runt lite där slog vi oss ner i trädgården för en fika.
När vi så småningom bestämde oss för att gå var himlen mörk och sen vräkte det ner igen. Vi blev inregnade i den lilla täppan tillsammans med ett trevligt ungt par från Dalarna/Borås, vi hann bli riktigt bekanta!
Och sen gick det att gå till spårvagnen i strålande sol! Märkligt.
Damen som står mitt i persiljan hade jag gärna tagit med mig hem, men jag kollade faktiskt inte om hon var till salu...


Snyggt jobbat!

Stockrosor är ena knepiga kamrater. En första som var svart, blev röd och i år har det blivit tre stycken rosa i lite olika nyanser.
Tror att de har planterat sig själva, men med tanke på hur de står så har jag nog flyttat dem och glömt bort det.
Det är synd att de får rost på bladen så fort, för visst är de vackra!


Å vilken present!

Min vän A var på besök i dag. Med sig hade hon en planta - ett blåregn! (Wisteria sinensis)
Jag har drömt om ett sånt, vet en kolonist i Årstalunden som har ett helt fantastiskt, det täcker nästan hela hans stuga!
Men jag tror att det är lite ömtåligt och ställer hårda krav på beskärning, så jag har inte riktigt vågat.
Det ska bli väldigt spännande. Undrar om det ska beskäras nu i augusti eller om man ska lämna det i fred första året?
Tacksam för råd! Men, jag får väl läsa på.
Under bilden på mitt lilla blåregn, några bilder som jag tagit i Texas, där är ett gynnsamt klimat... för blåregn :O)


En favorit (bland många)

Stjärnflocka är en riktig favoritväxt hos mig. Blommar länge, klarar skugga, inga angrepp (som jag märkt), fin i buketter och står länge i vas. Jag hittar inga nackdelar alls faktiskt! Den vanliga rosa är jättesöt och jag hittade en vit till min vita rabatt. Men där såg hon nästan smutsig ut, så hon fick flytta och gör sig mycket bättre i annat sällskap.
Nu ska jag nog skaffa en mörkröd också.
Och kolla vad IT-supporten fixat (dvs min son - tack för hjälpen!) - justerad bild- och textbredd.
(Så nu måste jag ändra bilden på fågelbadet...)


Besök i Wij trädgårdar

Resan gick till Ockelbo. Där fick vi äta en jättegod lunch, en guidad rundtur och sedan se Lars Krantz plantera en ros.
Just det där med rosplanteringen såg jag för några år sen också - i samma grop!! Rosen åker jo-jo där tydligen!
Sen var han så trevlig att han körde sin visning av rosenträdgården i repris, (vi hann inte klockan 12) och precis när han var klar så vred nån på duschen för fullt! Så det blev inga rosenbilder, men det kanske räcker nu?
Det blev en stund under paraplyerna  - synd, för det hade varit trevligt att strosa runt lite till, i elevträdgårdarna inte minst. Trots det en jättefin dag! 
Även i Ockelbo var den mörka borstnejlikan en succé (såg den ju i Göteborg också), troligen Ulf Nordfjäll som gillar den i år.
Bilder från en elevträdgård med fin pilflätning, kål och tagetes! Det var riktigt snyggt tyckte jag, snart börjar jag kanske gilla tagetes... 
Ett gjutet fågelbad av fyra rabarberblad! U som var med, och gjutit det som står i kollitotten, fick en ny utmaning!
En blombild med bland annat stäppsalvia, borstnejlika, vitpytta och vit rallarros! Grisblomma kallade vi den sistnämnda när jag var liten och bodde där i närheten, men det var nog den skära - den vita är snygg! Och den ska förstås vara med om man gör en skogens trädgård! (personerna på bilden är besökare och har inget samband med mitt inlägg :O)Jag vill också bada

Kan man göra ett i större skala tro? Min trädgårdsvän U har gjort det vackra fågelbadet med hjälp av ett rabarberblad från kollitotten.
Och nog ser det väl härligt ut att få bada med rosenblad i vattnet omgiven av just rosor och lavendel. En och annan koltrast hoppar i har jag sett. Småfåglarna har ett annat mera långgrunt...
Karaktärsväxt

Jag läste om Linné i en bok av Karin Berglund för flera år sedan. Om hur en växt ( en lite tråkig nunneört ) blev "något av en karaktärsväxt" i hans trädgård. Den trivdes  och spred sig om jag förstod det hela rätt.
Det lät väldigt tjusigt på nåt sätt i alla fall, uttrycket har följt mig sedan dess. Och jag har nog mest skojat om vad som är karaktärsväxt i kollitotten.
Här presenterar jag några förslag. Bild 1-3 är vad jag gärna skulle vilja tro är karaktärsväxter och nummer 4 är vad jag befarar...

Fridens liljor

Jag tycker om liljor också. Den här nya kungsliljan har liljebaggarna inte hittat, de har varit upptagna med krolliljorna.
Madonnaliljor skulle jag vilja ha och jag har provat några gånger. Det kommer en fin bladrosett på hösten men sen har den fått bladmögel eller nåt, det har inte blivit mer än så.
Härom året köpte jag liljelökar i Kungsträdgården, kungsliljor, madonnaliljor och krolliljor tror jag att det var. Allihop kom upp och var - gula! Än idag förstår jag inte hur det gick till, jag såg ju skillnad på lökarna!
Nåja, det här är kungsliljor köpta som plantor och de ser ut som de ska! Vackra! Och väldoftande!


Undrar

om det kan bli rosor av de här bitarna?
Anders på Runmarö var ju så generös och gav mig tips och kvistar till nya rosor. Nu har jag satt dem i såjord, nya snitt och allt vad det var. Det ska bli väldigt spännande att se om det blir små rosplantor av dem. Tyvärr är jag lite osäker på vad det var jag fick - jag var så uppfylld av alla fantastiska rosor han hade i sin trädgård. Vad jag än frågade om så hade han den, nästan - "Empereur du Maroc" saknades...
En var en kvist från "Awakening" och det andra tror jag var "Splendens". (Tänkte kika in på hemsidan för att se om jag kände igen namnet, men jag kan inte öppna den på min Mac. Får kolla igen när jag börjat jobba och har en Pc igång - nu har jag semester!).
Hur som helst - spänningen är olidlig! Om de tar sig får jag nog planera om i min lilla trädgård :O)Regn och rosor

Jag har besökt Runmarö i Stockholms skärgård tillsammans med min dotter. Vi bodde en natt i Tärnvikens bed & breakfast. Vilket underbart ställe, en liten stuga mitt i en rosenträdgård!
Men nej, vi hade i alla fall inte tur med vädret...
Det regnade hela måndagen men det var ganska mysigt att sitta i den lilla stugan och läsa. Vår trevlige värd lånade ut regnkläder så att vi kunde promenera fram och tillbaka till Runmarö krog för middag (våra jackor var redan blöta).
Under tisdagen var det mulet men i alla fall uppehåll. Anders, som innehavaren heter, visade mig runt i sin helt fantastiska trädgård - han har mer än 500 sorters rosor! Jag lovar att det doftade där efter regnet. Dit måste jag återkomma(gärna i solsken)!
Jag fick sticklingar med mig hem (Tack, snälla Anders!), så nu ska jag försöka få dem att rota sig!
Någon som har lite goda råd?
Smultronen är mogna

Övriga kommentarer överflödiga.


Malva och måbär

Malva har en förmåga att sprida sig, de rosa blommorna dyker upp lite överallt. Tycker kanske inte att det är det finaste som finns direkt. Därför blev jag glad i dag när jag hittade vita exemplar, de är vackrare, tyvärr växte de inte i den vita rabatten - om jag flyttar dit dem så blir de säkert rosa...
En liten måbärshäck har jag planterat, den är helt skapad av sticklingar som tagit sig jättefint. Jag har några kvar och är lite sugen på att göra en boll som jag såg hos Slottsträdgårdsmästaren. De var jätteläckra.Dagens outfit

Såg att den mest lästa bloggen i Sverige tillhör Blondin Bella, 17 år som är med i Muf.
Och efter att ha spanat lite på hur hon gör -
så ber jag att få presentera: Katta Kavat, 55 definitivt inte med i Muf!Linne: Indiska
Kjol: H&M
Sandaler: Ecco
(Samtliga plagg några år gamla men liknande kan gå att hitta i butik)
Handskar: inköpta på Trädgårdsmässan i Älvsjö
Spade: Ikea

En lång, varm dag

Det  var hett i Göteborg. Jag trodde att jag skulle smälla av ett tag...borde förstås ha nånting på huvudet.
Nåja. Bruce Springsteen kommer i  morgon och det hade ju varit en upplevelse, skulle gärna se honom, men efter att ha sett Stones på Ullevi för många år sen så kan jag konstatera att jag inte gillar de där jättearenorna. Man varken ser eller hör som man vill och jag tycker det blir lite otäckt med många tusen människor på en gång...
Så många var det inte på Trädgårdsförenngen som var mitt mål för dagen. Egentligen vet jag inte riktigt vad jag väntat mig, Hedens lustgård för några år sen tyckte jag var fantastisk, men det här var ju faktiskt bara 25% av satsningen Göteborgs lustgårdar så det går ju inte att jämföra.
Det fanns några idéträdgårdar som var skapade av olika elever, Konstfack ställde upp med en helt svartbränd skapelse men DaCapo i Mariestad hade gjort en mycket vacker trädgård i grönt, vitt och rosa.
Sen fanns det s.k. tapetgrupper, stora runda tårtor på gräsmattan. De kommer säkert att utvecklas mer vartefter sommaren går, fina men lite "konstgjorda" tycker jag, det är roligare med trädgårdar man kan gå in i.
Den nya rosenträdgården med historiska rosor som Ulf Nordfjell skapat var nog det jag tyckte bäst om. Kanter i smide, runda former och rosorna i kvarter efter sort, centifolior för sig, albor för sig osv och som bottenplantering stäppsalvia, nepeta,stenkyndel och en och annan vit klätt. Det var vackert och blir nog ännu vackrare när allt vuxit till sig något år. Påminde lite om Wij trädgårdars rosengård.
En "sjunken" trädgård tyckte jag också mycket om.
Men det var varmt och bilderna blev inget bra i solskenet. Tyvärr missade jag katalogen och köpte inte den förrän jag gick därifrån, där fanns alla namn och sorter så då borde jag vänt och gått in igen men då var jag för varm och trött i fötterna.
Jag hoppas kunna komma tillbaka igen.
Hannu Sarenström brukar jag gilla och jag hade sett fram emot hans utställning i växthuset men där blev jag riktigt besviken. En kristusgestalt i en glaskista som en annan Snövit mitt bland pelargonerna...nä, där hängde jag inte med.
Och av jordgubbsprovningen syntes intet...
Men en riktigt mörk borstnejlika gillade jag och det här gräset som är så modernt, Stipa tror jag, är ju vackert men får man inte det överallt sen?
Nåja, några bilder blev det och jag rekommenderar ett besök! Längst ner en väldigt stor bild på en liten speldosa som satt fastskruvad på en ram till en hiskelig trädgård. När jag vevade spelade den "You are my sunshine" det var lite gulligt...
Fem smutsiga små fingrar

och en genomsmutsig kollitottinnehavare.
Det har varit en hård dag. Jag har grävt och planterat en liten häck. Grävt och ordnat till en stenkant.
Hjälpt en granne att gräva och spetta bort en jättelik gammal Ölandstok. Flyttat om och planterat.
Ryggen värker och jag var alldeles svart om fötterna och benen och armarna och...
Tur att man har nära hem - man kan ju skrämma små barn på vägen!
En bild på mitt linne får illustrera arbetet - varför har man ett vitt linne (det var det från början) kanske vän av ordning undrar?
Tja, det är gammalt och skönt.
I morgon ska jag vila, sitta på tåget och läsa och sen bara fingå i - Göteborg! Det ska bli jättekul! Ska nog ta på mig något annat tror jag :O)
Jag ska koncentrera mig på Trädgårdsföreningen, de har jordgubbsprovning klockan 16! Bara en sån sak!


Efter regnet

I går kom det drygt 20 mm regn och en hel del åska...
Den här dagen började soligt och varmt men sen kom en eftermiddagsskur - 4 mm till.
Att gå bland doftande rosor när det regnat - sämre kan man ha det.
Gråmalvan som jag köpte den 1 maj blommar vackert.
En borstnejlika som skulle vara vit ville plötsligt vara rosa och fick flytta lite. Vi sa ju vit rabatt...


 

RSS 2.0