En glad gris

På Slottsträdgården Ulriksdal serveras vegetarisk buffé - därför är grisarna i trädgården extra glada!
För något år sen besökte jag familjen Mandelmans trädgård på Österlen. De hade också såna här grisar - Linderödssvin, en gammal svensk lantras.  Gustav Mandelman använde dem när han skulle bryta ny odlingsmark, grisarna bökade upp jorden och åt upp allt ogräs. Han kallade dem för den skånska krokodilen. Jag borde ha lånat in en gris när jag tog över min kolonilott för sju år sen, då hade jag inte haft någon kirskål kvar!





Skön söndag

I går var det arbetsdag i koloniområdet, röjning av gemensamma ytor. Jag var ute hela dan.
I dag blev det också en utedag - besök på Slottsträdgården Ulriksdal, en plats som ligger mig varmt om hjärtat.
En god lunch med soppa på bland annat vit sparris och palsternacka. Sen te och en god äppelkaka. Lite sent för att skörda så mycket grönsaker, det mesta var redan borta, men lite majs, några små morötter och en blombukett blev det i alla fall. Och en ordentlig promenad i det fina vädret. Här kommer bild på skörden och en bild från butiken med fin prydnadskål!







Mer poesi

Nu har jag hämtat en dikt ur Majas lilla gröna av Lena Andersson:

Sommarn tar slut.
Snart är den ett minne
att spara i fickan till nästa gång.
Den vill bara vila
en stund därinne
till nästa års glada sommarlovssång.
Jag tänker på allt jag planterat och sått,
på lök och rabarber (och kålmaskfilur).
Visst är det sorgligt att sommaren gått,
men än blommar Krassen - tänk vilken tur!




Äppel päppel...

Jag vet att jag skrutit om mina fina Amorosa-äpplen förut men det hjälps inte... Å, vad fina de är! Och goda!
Och många! Jag har säkert plockat 15 kilo äpplen - på ett träd som bara är några år.
Jag skulle kunna ställa upp ett bord och sälja ekologiska äpplen - vad tror ni om 10 kronor styck?
Men det tänker jag inte göra, jag tänker äta äpplen, ge bort äpplen, göra äppelpajer och äppelmos! Vilken rikedom!


Hemma bäst...

Tog en lunchpromenad i det fina vädret här hemma. Och upptäckte förstås att träden här också börjar skifta färg.
Bilden tagen i kvarteren där jag tänkt att jag ska få bo någon gång...  Om jag inte flyttar till Gotland eller Grekland eller... om jag helt enkelt blir kvar där jag är.



Östersund glöder

Just hemkommen från Sveriges mitt - Östersund. En fantastisk höstdag med frisk luft och solsken över Storsjön. Överallt glödde lönnar, björkar och rönnar i rött, gult och orange. Det var otroligt vackert! Och ändå kom jag att tänka på följande rader av Stig Dagerman:

Hur fort blir lönnarna gula
Som lyser vår vandring i parken.
Att dö är att resa en smula
från grenen till fasta marken.



Varning för katten

Vi kolonister blir emellanåt utsatta för lite mer än att nån pallar ett äpple. Ibland försvinner varenda tomat eller hela potatislandet grävs upp...
Bra att ha nån som vaktar!


På egen hand

Mina små lavendelsticklingar som jag gjorde i våras (här) har lämnat sin skyddade miljö och fått komma ut i rabatten på egen hand.
På bilden syns några av dem, det blev fler. Nu hoppas jag att de ska klara sig själva och växa sig stora.
I vår gör jag nya!



Lördag i stan

Tar en runda på stan med U. Vi hinner med Kungsträdgården, gubbdagis (Clas Ohlsson), promenad till Gamla stan och en god lunch, fortsätter hem mot Södermalm. I en butik glömmer jag min halsduk i provrummet, när jag upptäcker det 20 minuter senare och går tillbaka så är den borta - trist. Hoppas tjuven känner att stöldgods inte är så klädsamt.
Nåväl, går sen ner i koloniområdet för att plocka plommon. Chutneyn sist blev så uppskattad att jag måste göra mer!
Där möts jag av nedanstående vy. Bilden kan nog inte göra upplevelsen rättvisa - det var så vackert! 
Längst bort kan man dessutom ana en ny "skyline" i Årsta - där byggs tydligen höghus.


Vive La France!

Passerade Sergels torg på hemvägen och där var det besök från England och Frankrike med torgmarknad! 
England sålde porslin men hos Frankrike fanns korv, paté, tvålar och kakor bland annat. 
Torghandlaren som var fransman sa Bonjour, så då fick jag putsa upp skolfranskan lite, jag blev riktigt upplivad! 
Och så kände jag en stark längtan att åka till Paris - vandra i Luxembourgträdgården, äta god mat och dricka café au lait på en uteservering - å vad härligt det skulle vara! Jag köpte mig en Madeleinekaka (au chocolat för säkerhets skull) så nu tänker jag bita i den och spana efter den tid som flytt...



Nyponhöst

Det börjar redan skymma vid 18-tiden när jag tar en promenad för att röra lite på mig.
Duggregn och ruggigt - det känns verkligen som höst. Det glöder vackert av röda nypon i alla rosensnår. För många år sen plockade jag nypon och gjorde sherry. Jag vill minnas att den blev ganska god.



Höstbukett

Inspirerad av lilla b som gjort en brudbukett, gjorde jag en räd i rabatterna för att se om det kunde bli en bukett. Tycker ju att allt blommat över. Nu var det ju ingen som skulle gifta sig här utan buketten hamnade på mitt köksbord.
Men jag tycker att den blev väldigt fin. Och jag är helt förundrad över allt jag fick ihop, några av blommorna fanns nog bara i ett exemplar...
Alla kanske inte syns på bilden, men den innehåller: rosen Salet, stjärnflocka, höstanemon, höstaster, sommarljus, luktärt, lavendel, flox, pipört, spansk näva och perovskia. Och den är redan vissen...


Dags att redovisa

Jag erkänner, jag var lite övermodig i början av juni när jag visade den eländiga lilla pelargonen, som flyttat från mitt köksfönster till kollitotten. Och så skulle jag visa upp den fantastiska tillväxten redan efter en månad, fast det glömde jag faktiskt.
Nu är det alltså upp till bevis. Och jag erkänner - jag hade nog trott att den skulle växa sig lika stor som förra sommarens exemplar gjorde. Riktigt så blev det inte - men visst är hon ganska fin? Snart dags att ta sticklingar innan frosten kommer, för att säkra nästa års pelargon!

(Obs! Det är två bilder - den första är samma som i juni...)







Före och efter

Massor med plommon! Av mitt försök till gallring tidigare på säsongen märks intet. Plommonmarmelad är gott men det är det nästan ingen som äter längre, så i år har jag provat att göra chutney. Ska bli spännande att se hur det tas emot.







Nu är det dags

Det är lite trösterikt att tänka på våren tycker jag. Även om det i dag har varit en vacker höstdag så börjar ju trädgårdsåret ta slut.
Det är lite härligt då, att gräva ner lökar och tänka på våren. Poetnarcisser "Recurvus" och små Thalianarcisser. Jag har redan grävt ner åtskilliga men har svårt att få dem att trivas. Det blir mest blad. Kanske måste jag gödsla, kanske gräver jag inte ner dem tillräckligt djupt, kanske trivs de inte på de skuggigare platserna som ligger lite lägre, kanske blir det för blött på vintern.
Jag vet inte, men gräver oförtröttligt ner nya lökar för vita, gammaldags narcisser med doft är bland det vackraste jag vet.



Äntligen sol

Det kan låta lite gnälligt - men nog har det regnat länge nu. Äntligen sol i Stockholm i dag. Somligt lyser mer än annat, särskilt i solsken. Härligt färgglatt hos vännen A.



Höstens tulpaner

Tror att Gladiolus blivit lika oumbärligt på hösten som tulpaner är på våren, att köpa hem och sätta i vas alltså.
De här fick jag i fredags och de fyller upp hela mitt fönster och är hur vackra som helst. Jag har satt Gladiolusknölar nere i kollitotten - antagligen har de ruttnat i regnet...
När man köper med sig Gladiolus och ger bort så är det mycket sällsynt att mottagaren har en vas som passar. Det har inte jag heller men tror att jag ska slå till på en snart. De vita är vackrast (som vanligt) men de riktigt mörkröda är inte dumma de heller.
Och nästan jämt kommer jag att tänka på den där urgamla sketchen med Birgitta Andersson som ganska oförskämd expedit i blomsterhandeln Gladiolusen, där herr Pygmén (har jag för mig) kommer som kund och uppmanas att se upp för tröskeln...
Nån mer som minns?


Stad i grått...

Det regnade i dag också! Jag kan inte påstå att jag blev förvånad.
Så här såg det ut från Ersta klockan 19. Grågrågrågrågrå...
Men Jakobs kyrka är vackert röd i alla fall.


Utflykt

I dag var det dags för aktivitet igen. I går regnade det hela dagen men i dag var det bara grått och lite ruggigt.
Då gick det bra att åka till Hässelby och Kyrkhamnsdagen där det var aktiviteter, ponnyridning och minitåg bland annat. Men det var också öppet hus i en stuga i det fina koloniområdet Lövsta. Oj. vilken skillnad det blir när man får bygga 24 kvm med 8 kvm glasveranda! Det kändes som en sommarstuga.
Den lilla fina örtagården strax intill var värd ett besök och att få plocka med sig en fin höstbukett (bild 1) hem var också mysigt.
Det såldes lite växter, bland annat chokladblomma (bild 2) som är jättefin tycker jag, men blommor som ska grävas upp och förvaras blir lite för marigt för mig. Jag nöjde mig med att nosa - den doftar verkligen choklad! I koloniträdgården växte bland annat Rosenflockel (bild 3) i stora ruggar - det var vackert.






En stunds vila

Ibland är det skönt att bara vila sig. Sitta ner och göra inget särskilt alls. Inga promenader, inga träningspass, inga måsten eller planer överhuvudtaget. Tomt i kalendern. I dag är det en sån dag.


Mera Hortensia

I förra veckan var jag i Mora och jobbade. Det är ju inte så långt ifrån Stockholm kan man tycka, men jag måste åka tåg dagen innan och bo på hotell. Tåget blev dessutom försenat en dryg timme så det blev sent innan jag kunde sova.
Mora är mycket Vasalopp - man känner ju igen klockstapeln och portalen vid målet.
När jag var liten hade jag en granne som kommit tvåa i Vasaloppet. Och det har jag sett på TV långt efteråt, han förlorade med en halv skidlängd!
Nu var det ingen snö och inga skidåkare i Mora och det var skönt tycker jag. Men en vacker syrénhortensia träffade jag på morgonen.
Brukar tycka att de är lite tråkiga men den här var jättevacker som skiftade i rosa. Det kanske är olika namnsorter?
Måste nog läsa på.


Inte bara gult

När det börjar bli höst blir det mycket gula blommor i omgivningen (inga hos mig dock). Gullris, Solbrud och inte minst Rudbeckia lyser i många trädgårdar. Så då blir det extra roligt att se något annat. Här Aster och Rosenskära i en färgstark blandning i en trädgård nära mig. Härligt tycker jag!





Konstsim

Det här handlar inte alls om trädgård utan innehåller en uppvisning i konstsim!
En av deltagarna är en galen vän jag har och det gläder mig alldeles extra.
Se och njut!

Team magplask


RSS 2.0