När du får oväntat besök

Eller oväntat och oväntat, snarare oönskat. Det gäller att vara beredd med såplösningen innan de hinner bli för många. Vecklarfjärilslarven är också på visit tillsammans med bladlössen. Bladen klibbar ihop och det blir små hål i knopparna där de äter sig in. 
Så nu måste rosorna kollas regelbundet och angripna blad plockas bort eller vecklas ut så man kommer åt besökarna. Fast det är ändå att föredra framför rådjur...

image33

.

Hitte(s)pionen blommar!

Det fanns några "ödelotter" intill min för några år sedan. Stugorna var borta och det mesta av växterna också, det hade byggts bostadshus i närheten och man trodde att även den här marken skulle behövas. Jag gick där och nosade runt lite, hittade några aklejor och lite gatsten innan det till slut blev ett lager jord, gräsfrö och park av alltihop.
Ett litet pionblad stod övergivet i gräset och jag lyckades få med en rotbit, så den fick flytta till min lott istället.
Förra året blommade den för första gången, så det här är "favorit i repris". 
Bara en blomma, men vilken blomma!

image32

Dagens rätt?

Apropå både det ena och det andra...
Berglins förstås!


image31

För doftens skull

Jag har planterat Trädgårdsnattviol (Hesperis Matronalis) för att den doftar, särskilt varma sommarkvällar.
Någon sådan var det inte i kväll minsann. Då såg jag mest att den spritt sig mycket generöst.
Hela rabatten är full. Jag har nämligen inte rensat bort alla småplantor eftersom jag var lite osäker på vad det var.
Då måste man vänta lite - man kan ju rensa bort någon dyrgrip för att man inte känner igen den som liten!
Men nu syns det - 48 små nattvioler minst! Måste nog spara några för jag tycker att den är fin också. 

image30



När aklejan själv får välja...

Då planterar hon sig precis i dörröppningen. Min kolonigranne har lite svårt att öppna och stänga sin dörr just nu.
Fast det är ganska charmigt så hon får nog stå kvar. Aklejan alltså...

image29

Ny kamera

Nu har min nya kamera från det stora landet i väster anlänt! Nej, den är inte amerikansk det är bara dollarkursen som gör det billigt.
Ni ser nog ingen skillnad på bilder tror jag, men den nya har en massa skojiga funktioner som jag ska försöka lära mig. Och den gamla fullkomligt åt batterier. 
Nåväl, blommor kan vara något helt annat när man kommer nära märker jag. Förra året fick jag en liten planta vit sockblomma (Epimedium x youngianum) av en kolonigranne och den är söt och så, med ett fint bladverk som får vacker höstfärg. (Blommar maj-juli och vill stå i halvskugga, ca 10-20 cm hög och blir en bra marktäckare hoppas jag)
Men när man kommer så här nära så är den ju helt fantastisk! Eller hur?

image26

image28





Premiär!

Att det kan vara så roligt att diska! Hemma i lägenheten är det inte alls lika kul, men i kollitotten är det som när jag var liten och en sommar fick leka i en lekstuga. Att stå ute i solen och diska är verkligen något helt annat. Årets diska-ute-premiär ägde rum idag, morotskaka och kaffe (fast te till mig) eftersom det var Mors dag.  

image25





Till alla mammor

Det är Mors dag nu. När jag var liten fick vi rita kort i skolan "Till Mor" stod det på framsidan och så gjorde vi en lucka som det gick att öppna, och så ritade vi blommor i en vas som syntes i den där luckan. 
Gör barnen sånt idag? Eller förväntas de köpa något till mamma istället? Med tanke på annonseringen i tidningarna så bör de ha en väl tilltagen veckopeng i så fall. 
Min mamma (som fyllde 22 år i februari), kommer till kollitotten för att sitta ner i solen en stund och bli bjuden på kaffe och kaka. Har jag tur kommer något av mina barn att dyka upp också. 
Jag vill gärna ge en blomma till alla mammor - särskilt alla ensamma mammor! Det har jag också varit så jag vet precis hur tufft det kan vara. 
Jag hoppas att ni får en skön dag och kanske ett litet kort också!

image23

På tillväxt.

Jag tycker väldigt mycket om lavendel och vill ha kanthäckar både här och där. Men det bli dyrt att köpa, så jag sätter sticklingar. Det går jättebra fast jag kanske inte gör efter konstens alla regler. 
Varje vår har jag penséer i den gamla kopparbaljan på trädäcket. Så när jag klipper lavendeln på våren gör jag små sticklingar som jag klippt lite sneda snitt på och tagit bort bladen längst ner, och petar ner dem i baljan. Det verkar de gilla, de får både vatten och skydd där. 
Så står de där och rotar sig och växer och till hösten sätter jag ut dem där jag vill att de ska vara. Från början hade jag bara en planta, nu har jag nog tio stora och minst lika många små, och på bilden står årets nya förhoppningsfulla.
 Det ska bli så mycket att jag kan göra lavendelkransar och fylla små påsar, utan att det syns på plantorna har jag tänkt. Den lavendel jag har heter Munstead och ska vara bäst till häck, säger Karin Berglund och henne tror jag på!

image22    




Nämen titta!

Ett mig närstående litet mannagryn på tre ochetthalvt, kommer att bli mycket belåten när han förstår vad det här innebär - nämligen smultron!
En mycket uppskattad marktäckare i den stora rabatten, särskilt i juli.
Och det är ju därför de finns där - "Och smultron det gör jag åt barna för det tycker jag de kan få" sjunger Ida i sin sommarvisa och det är bara att hålla med.
Vi får hoppas att bina hittar hit när värmen kommer tillbaka.


image21

Tosca - en kakopera?


Kvällen har ägnats åt opera, nämligen Tosca. Den har jag inte sett förut så det var extra kul. En härligt klassisk föreställning med maffig dekor och kostym. Fantastiskt vacker musik är det också - en riktig opera med passion och dramatik! Fast man förstod ju att det skulle köra ihop sig på slutet...
Och i pausen kunde man få sig en kopp te och en toscakaka :O)

Nedanstående text och bild från Operans hemsida.

"Det är melodram och det är storartat" skrevs det bl.a. efter premiären på Knut Hendriksens vackra och tidstrogna uppsättning av Giacomo Puccinis mästerverk Tosca. Med musik som är lika dramatiskt brutal som skimrande vacker skildras sångerskan Toscas och hennes älskare Cavaradossis grymma öden. Handlingen äger rum under ett enda dygn, den 17 juni 1800 i Rom. Här finns allt; passion, lusta, förräderi och ond bråd död i alla former.





Klematis och Förgätmigrej

Jag gillar klematis mer och mer.
Man kan inte få för många säger min vän Lisabet och jag tror att hon har rätt.
Snart får jag en bok om klematis som jag beställt - efter det måste man antagligen ha fler.
Här en till favorit i kollitotten - i vitt förstås! I bakgrunden Förgätmigej eller Förgätmigrej som en liten 
granntjej sa. Så nu får den heta så! Den kan man inte heller få för mycket av.
Ps. Just den här klematisen heter Clematis Sibirica "Albina Plena"

image20


Resan till Vadstena

Har just kommit hem efter att ha varit i Vadstena under helgen med min kör.
Vi gav en fin vårkonsert i en vacker kyrka men det var ett kallt och regnigt Östergötland. Vättern var vresig, grå och ogästvänlig.
Ett besök på Ellen Keys Strand hann vi med och det var mycket vackert och inspirerande.
Kände att jag inte vet så mycket om Ellen Key utan vill lära mig mer - ska framför allt läsa boken "Ett hem för själen" som jag haft i några år men som nu känns mer aktuell. Sen vill jag nog läsa något av det Ellen Key skrivit också - en spännande kvinna! I något av de vackra gästrummen på Strand kan man få bo som kvinnlig stipendiat under två sommarveckor. Nu gäller det att ta reda på hur man kan bli en sån...

image17
Ibland tittade solen fram och då lyste de gula rapsfälten. Skönt att komma utanför tullarna och se lite natur och kossor!

image18

Vi sjöng i ytterligare en fin kyrka på söndagen och besökte sedan klostret och dess museum. Intressant det också, med modeller av människor som såg alldeles levande ut. Vi provsjöng lite i den stora gamla klosterkyrkan - vilken akustik! Där hoppas jag att vi får ge en konsert någon gång!
Det var så blåsigt och kallt ute, bara 4+, att klosterträdgården som jag sett fram emot att besöka måste anstå till en annan gång.
Jag har alltså en anledning att åka tillbaka.
Eftersom jag inte har bil så såg jag en annan möjlighet att färdas (vet inte om jag törs prova...)

image19



Hastigt besök

Hann med en snabb visit i kollitotten innan resan till Vadstena.
Syrenerna har slagit ut. Det doftar skolavslutning och sommarlov...

image16




Lagom stort växthus?

Hittade det här lilla odlingsägget i fönstret hos G.A.D. i Visby. Kanske 2 dm högt.
Det ser ut som en ganska trevlig storlek tycker jag - inte så mycket jobb heller förhoppningsvis.

image16

Vykort från Visby

Jag har haft fina dagar här i Visby även om det blåst kallt ibland.
I dag har vi suttit ute i lä och fikat - jätteskönt!
Visby är som alltid en mycket vacker stad. Förra gången jag var här var det riktig lågsäsong, nu märks det att man rustar sig för sommaren. Nya restauranger och butiker - man målar och bygger om.
Jag är nästan ensam i DBW:s trädgård och får ostörd lyssna på alla fåglar och njuta av träd och blommor.
En promenad tillbaka till innerstan med havet på ena sidan och muren på den andra.
Jag har ju varit vid den stora muren, den kinesiska, men tycker att även Visbys är värd att beundra och fundera över.
Äter middag på en liten Crèperia, lax och spenat, gott! De andra kvällarna har jag köpt med mig goda mackor från ett litet anspråkslöst  och trevligt Bok- och Musikcafé och fått en kopp te på hotellet, men kände för att avsluta vistelsen med "utemiddag".
I morgon flyger jag hem igen men hoppas få komma tillbaka snart.

image14

Pioner symboliserar glädje

i kinesiska träddgårdar fick jag just höra på TV. Dessutom var det fina (men väldigt korta) reportage från Tantos
koloniområde i Stockholm.
Måste nog försöka ta en promenad dit snart.
Men först en blommande gotländsk pion igen. Den här gången en dillpion, röd och glad!

image13

Gotländska bilder

När jag nu reser så mycket i jobbet så är det ju härligt att få åka till Visby i maj!
I går var det högsommarvarmt - i dag är det iskalla vindar fast solen skiner.
Gick förstås till De badande vännernas trädgård / Botaniska efter att ha installerat mig på hotellet i eftermiddags.
Och här blommar något av det vackraste jag vet, nämligen buskpionen (Paeonia Suffruticosa)
Jag hoppas jag hinner hem till blomningen i kolonin.
Och vilken doft sen! Så här säger Maja i Lena Anderssons fina alfabetsbok:

"Tänk vad jag skulle vara glad
om jag fick bo på Pionens blad.
Då skulle jag sitta alldeles nära
och titta och lukta på allt det skära"

fast i dag skulle man behövt ha vantar på sig medan man satt där...

image11

image12

En kasse på Hantverkargatan

innehöll fyra krukor med violer (Viola Cornuta) i blå nyanser för 50 kronor.
Det gick ju inte att motstå förstås.

image10

Nu blommar Amorosa

Jag fyllde år för snart sex år sen (jag har fyllt år efter det också ;O) och strax därefter fick jag en present av två vänner.
Det var en fin kväll i september, vi var på Rosendal och lyssnade på ett föredrag. När vi kom ut ur växthuset hade mörkret fallit och den ena vännen var borta - men hon hade bara smitit i förväg till äppelträdgården, dukat upp på ett bord och hängt ljuslyktor i trädet. Det var alldeles magiskt! Jag fick ett presentkort som skulle bli ett äppelträd!
När jag så skulle köpa trädet till lotten, ville jag ha ett som blommade i rosa.
Frågade på alla plantskolor och äppelmässor, letade i böcker men ingen verkade ha noterat hur trädet blommade.
De tittade på mig i plantskolorna som om jag var lite - ja ni vet.
Så jag fick äta mig fram istället och fastnade för Aroma som är ett väldigt gott äpple tycker jag. Det verkar vara ett bra äppelträd också efter vad jag läser mig till. När jag då hittade Amorosa som är en röd variant på Aroma så slog jag till, bara namnet vore en orsak nog.
Hade nämligen en teori om att blomman följer äpplets färg - den stämmer nog inte, men jag hade tur.
Nu finns en bok om äppelsorter som även visar äppelblommen - den hade jag behövt då. Mer än ett äppelträd blir nog för mycket i min lilla kolonilott.
Nu blommar äppelträden - och jag kan njuta av grannarnas också - i vitt och i rosa. En skönhetsupplevelse lika viktig som de goda äpplena. Förra året fick jag runt 15 stycken!
Trädet klipper jag nästan andaktsfullt - det är ett ansvar att forma ett träd - för där ska vi ju sitta sen med ljuslyktorna tända och prata i sommarskymningen, jag och mina vänner!

image9


Nu går det fort!

Nu är vi redan mellan hägg och syrén, då när man likt skomakaren ska vara ledig...
Jag tog en bild på en klematis (Maidwell Hall) för några veckor sedan, tre? Nu kan jag sätta ihop den med en blommande bild.
Det visade 30 grader på min termometer i dag och den sitter inte i solen!
Körsbärsträdet blommar, äppelträdet slår ut vilken sekund som helst. 
Det är så vackert överallt - träden är som stora buketter! Nangijala är förstås en blommande försommarträdgård.
Och så är ryggen trött och magen tom - precis som vanligt...

image7

image8



Fel färg...

Jag har ju ett färgschema i min kollitott - har antagligen förläst mig på Gertrude Jekyll (engelsk trädgårdsvirtuos)  - och vill inte ha gula blommor.
Gillar inte heller de klarröda gamla tulpaner som envisas med att komma upp varje år. Nyplanterade tulpaner som stämmer i färg vill inte alls blomma på det här viset.
Så petig som jag är så plockar jag bort dem. Årets bukett blev riktigt fin på köksbordet, det måste jag ju tycka!

image6

Nu börjas det...

Trots allt det vackra runtomkring så är försommaren lite av våldets tid. 
Jag vill inte ha getingar som bygger bo där jag vill vara. 
En död ros som jag tog bort häromdagen hade antagligen långsamt dött av ett myrbo runt rötterna. 
Om mördarsniglarna anfaller (låter som en sämre katastroffilm) så blir det antagligen våldsamt värre. De lär vara nära...
Det första dödandet skedde strax efter den här bilden - årets första liljebagge! 
Ibland känner jag mig som någon sorts Terminator V (vet inte hur många filmer som gjorts, har inte sett en enda)
Men liljebaggar är ju inte kul...

image4



Sköna maj välkommen...

Idag är det första maj och då hade jag ju tänkt att min blogg skulle vara igång redan. Men - jag får smygstarta lite nu istället.
Dagen har ägnats Konsumismen med besök i plantskola (och Ikea men det är en annan historia) Det är den nya lära som allt fler verkar bekänna sig till och idag således även jag. Så kan det gå.
Besökte Zetas trädgård, det var fler som kommit på den idén. Men jag hittade för en gångs skull nästan allt jag ville ha.
Flera gånger har jag kommit därifrån med något annat än det jag tänkt, men nu höll jag mig till listan.
Den enda avvikelsen var en liten viol "Freckles" som funnits på lista många gånger förut men alltid varit slut.
Orsaken till besöket den här gången var en ros "Souvenir de Malmaison". Jag ska ta en bild på den när den kommit lite längre, nu är det mest pinnar, och när min nya kamera kommit från det stora landet i väster.
Annat på listan var Nepeta "Walkers Low", nu fanns den - när jag skulle köpa den för några år sedan kom jag istället hem med "Wild Cat" , den är en invasiv, stor sort som är ful efter blomningen och inte vill blomma om hos mig.
Dessutom en porslinsveronica för den blå färgens skull, kungslilja och gråmalva/Lavatera "Barnsley", det ska bli spännande.
Nu ska jag försöka peta in en annan bild än rosen, nämligen lite snödroppar som jag flyttat "In the green", det ska man visst göra, de blev först i den rabatt där rosen ska stå.
Den bilden får inleda min blogg, rabatten och våren!

Snödroppar

RSS 2.0